Zmiana prognozy tegorocznych wyników po wykonaniu 9 miesięcy 2015

Strona główna/Media/Aktualności /Zmiana prognozy tegorocznych wyników po wykonaniu 9 miesięcy 2015
Aktualności 16 Listopada 2015

Grupa kapitałowa ELEKTROBUDOWA SA po 3 kwartałach 2015 r. odnotowała na poziomie skonsolidowanym 932,4 mln zł przychodów wobec 756,8 mln zł przed rokiem (wzrost o 23,21%) oraz 43,7 mln zł zysku netto wobec 16,1 mln zł zysku przed rokiem czyli wzrost o 170,89 %.
Dotychczasowa prognoza przewidywała, że na poziomie jednostkowym Spółka wypracuje w 2015 roku 1 148,9 mld zł przychodów, 42,3 mln zł zysku netto oraz pozyska zamówienia o wartości 944,8 mln zł. Natomiast na poziomie Grupy kapitałowej zakładano, że zanotuje przychody na poziomie niemal 1 196,9 mld zł oraz 45,0 mln zł zysku.
Po analizie wyników za trzy kwartały oraz z uwagi na rysujące się perspektywy zdecydowano o podwyższeniu prognozy finansowej na 2015 r.
Nowa prognoza przewiduje wzrost zysku netto w stosunku do wcześniej opublikowanego - na poziomie jednostkowym o 33,10 % do poziomu 56,3 mln zł i skonsolidowanym  o 32,22% do poziomu 59,6 mln zł.
Podtrzymano opublikowane wcześniej prognozy dotyczące zamówień i przychodów ze sprzedaży. Wzrost zysku netto spowodowany został pozyskaniem i częściową realizacją w ciągu 2015 roku wysoce rentownych zleceń, których nie zakładała poprzednia prognoza 2015 oraz realizacją z lepszym wynikiem niż wstępnie zakładano niektórych projektów.