ZWZ Elektrobudowy zdecydowało o emisji nowych akcji

Strona główna/Media/Aktualności /ZWZ Elektrobudowy zdecydowało o emisji nowych akcji
Aktualności 13 Czerwca 2019

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Elektrobudowy, które odbyło się 13 czerwca, akcjonariusze postanowili o podwyższeniu kapitału zakładowego spółki poprzez emisję nowych akcji zwykłych serii E. ZWZ głosowało także w sprawie absolutorium dla członków Zarządu i Rady Nadzorczej, dokonało zmian w składzie rady oraz m.in. zatwierdziło sprawozdania roczne spółki.

Akcjonariusze udzielili absolutorium członkom Zarządu Elektrobudowy, którzy pełnili swoje funkcje w 2018 r. i pełnią je nadal tj. Romanowi Przybyłowi - prezesowi Zarządu i Adamowi Świgulskiemu - wiceprezesowi Zarządu, dyrektorowi finansowemu.

ZWZ rozpatrywało także uchwały dotyczące udzielenia absolutorium członkom Zarządu oraz Rady Nadzorczej, którzy pełnili swoje funkcje w 2018 r. Absolutorium ZWZ z wykonywania obowiązków w 2018 r. otrzymali przedstawiciele Rady Nadzorczej: Konrad Hernik, Grzegorz Krystek, Artur Małek, Andrzej Słodek oraz Hubert Staszewski (obecnie członek Zarządu Elektrobudowy, dyrektor handlowy).

Akcjonariusz postanowili o podwyższeniu kapitału zakładowego spółki - o kwotę nie niższą niż 2 zł, ale nie większą niż 1 899 040 zł - poprzez emisję nowych akcji zwykłych serii E z wyłączeniem prawa poboru dla obecnych akcjonariuszy. Emisja zostanie przeprowadzona w drodze subskrypcji prywatnej - skierowanej do wybranych inwestorów, z uprawnieniem inwestorów będących akcjonariuszami spółki do pierwszeństwa w objęciu akcji serii E.

ZWZ zatwierdziło skonsolidowane i jednostkowe sprawozdania finansowe oraz sprawozdania zarządu za 2018 r oraz zadecydowało o pokryciu straty za rok obrotowy 2018 w kwocie 66.855.968,13 zł z kapitału zapasowego spółki.

ZWZ zdecydowało także o dokonaniu zmian w Radzie Nadzorczej spółki - odwołaniu ze składu rady Karola Żbikowskiego i Artura Małka oraz powołaniu: Jacka Podgórskiego, Pawła Laskowskiego-Fabisiewicza, Krzysztofa Szlagi oraz Ryszarda Trepczyńskiego. Rada Nadzorcza w nowym składzie liczy sześciu przedstawicieli. Obok nowo powołanych 13 czerwca członków w jej skład wchodzą: Grzegorz Krystek oraz Konrad Hernik.