Realizowany przez ELEKTROBUDOWĘ SA Główny Punkt Zasilania w Jachcicach otwarty

Strona główna/Media/Aktualności /Realizowany przez ELEKTROBUDOWĘ SA Główny Punkt Zasilania w Jachcicach otwarty/Główny Punkt Zasilania Jachcice
Aktualności 15 Grudnia 2017

W dniu wczorajszym w Bydgoszczy odbyło się uroczyste otwarcie Głównego Punktu Zasilania na bydgoskich Jachcicach. Generalnym wykonawcą inwestycji była ELEKTROBUDOWA SA, natomiast inwestorem Enea Operator Sp. z o.o. Zakres inwestycji obejmował zaprojektowanie oraz wykonawstwo pełnego zakresu prac wraz z uzyskaniem wszystkich niezbędnych decyzji i pozwoleń. Projekt realizowany był przez niespełna dwa lata, a jego wartość opiewa na prawie 15 mln złotych.

Oprócz wykonawstwa na GPZ Jachcice zostały zastosowane dwa typy rozdzielnic produkcji ELEKTROBUDOWY SA, w tym 32 pola rozdzielnicy D-24P (15 kV) oraz dwa pola rozdzielnicy D-40P (30 kV).

Istotnym jest również fakt, że wszystkie prace zostały wykonane bez przerw w zasilaniu, zarówno strategicznych odbiorców znajdujących się w bliskim sąsiedztwie GPZ JACHCICE (PESA Bydgoszcz oraz EC1 w Bydgoszczy), jak i mieszkańców Bydgoszczy.

Należy również zauważyć, że ELEKTROBUDOWA SA jest jedyną w Polsce firmą oferującą kompleksowe usługi dla tego typu inwestycji.

W uroczystym otwarciu GPZ Jachcice uczestniczył Prezes Zarządu ELEKTROBUDOWY SA Janusz Juszczyk oraz Dyrektor Oddziału Realizacji Projektów Andrzej Deroń. Prezes Zarządu w swoim wystąpieniu oświadczył, że:  „Enea to szanowany dostawca energii, my zaś jesteśmy jedynym krajowym wykonawcą tego typu inwestycji. Dla Enei wykonaliśmy już trzeci taki projekt”.

Materiał zdjęciowy udostępniony dzięki uprzejmości portalu www.MetropoliaBydgoska.pl