Początek II półrocza jest wyjątkowo sprzyjający dla ELEKTROBUDOWY

Strona główna/Media/Aktualności /Początek II półrocza jest wyjątkowo sprzyjający dla ELEKTROBUDOWY
Aktualności 26 Listopada 2008

Początek II półrocza wyjątkowo sprzyjający dla ELEKTROBUDOWY SA, która w ciągu dwóch miesięcy uzyskała zlecenia na ponad 100,0 mln zł, a kurs akcji 11 sierpnia br. wzrósł do 84 zł.

Metro -ciąg dalszy współpracy z Mostostalem Warszawa SA
Tylko z firmą Mostostal Warszawa ELEKTROBUDOWA podpisała umowy na ponad 57,0 mln zł. Na kolejnych stacjach Metra Warszawskiego ELEKTROBUDOWA zarobi 46,0 mln + VAT, kontrakt obejmuje roboty elektryczne i energetyczne na nowo wybudowanych stacjach "Stare Bielany" i "Wawrzyszew" oraz w tunelach pomiędzy nimi. W tym roku łączna wartość zamówień pozyskanych w metrze zleconych przez Mostostal Warszawa, przekroczyła 70,6 mln zł. Ale to nie wszystko, zlecenie o wartości 11,4 mln zł netto na wykonanie kompleksowych prac instalacji elektrycznej w nowo realizowanym budynku "Centrum Wielofunkcyjne Bonifraterska" w Warszawie, może wzrosnąć do 13,1 mln + VAT w przypadku zwiększenia zakresu robót.

Pierwsza od 10 lat nowobudowana walcownia w Europie
Wartość inwestycji, której generalnym wykonawcą jest austriacki Voest Alpine Industrieanlagenbau wynosi 270 mln €. Projekt dotyczy realizacji Walcowni blach w Mittal Steel Poland w Nowej Hucie (dawna Huta im. T. Sendzimira). Zakres zlecenia pozyskanego przez ELEKTROBUDOWĘ obejmuje engineering oraz wszystkie instalacje kablowe, teletechniczne i automatyki, a wartość kontraktu, na którym pracować będzie w szczycie prawie 200 osób, wyniesie ok. 17 mln zł + VAT.

Generalne Wykonawstwo
W ramach generalnego wykonawstwa w systemie pod klucz ELEKTROBUDOWA wykona niezbędną infrastrukturę techniczną i komunikacyjną w budynku handlowo-usługowym TESCO. Wartość kontraktu podpisanego z ST Bau Polska Sp. z o.o. z Wrocławia wynosi 10,3 mln zł + VAT i potrwa do końca listopada.

Dla Koksowni
8,0 mln zł netto to wartość kontraktu na wykonanie instalacji elektrycznych w nowej baterii koksowniczej Koksowni Przyjaź w Dąbrowie Górniczej zleconego przez Polimex - Mostostal SA. Umowa, która zostanie zrealizowana do 12 listopada stanowi ok. 2% tegorocznych prognozowanych przychodów ELEKTROBUDOWY, a łączna kwota podpisanych zleceń ze spółką giełdową Polimex - Mostostal SA w latach 2005 - 2006 przekroczyła 16,0 mln zł.

Prąd dla Telewizji
Z Telewizją Polską SA ELEKTROBUDOWA podpisała kontrakt na budowę stacji energetycznej dla nowych budynków TVP. Wartość projektu na budowę rozdzielni energetycznej, w skład któłrej wchodzi rozdzielnia 15kV - budynku E-bis oraz przylegający do niej budynku biurowo - techniczny "E", wyniesie 7,5 mln zł netto. Wartość robót energetycznych to około 65-70% wartości kontraktu. W projekcie wykorzystane zostaną rozdzielnice z fabryki w Koninie. Zakończenie prac planowane jest na 31 stycznia 2008 r.

W tym roku Grupa ELEKTROBUDOWA wypracuje blisko 383,0 mln zł przychodów, a na czysto zarobi nie mniej niż 11,0 mln zł. Po zabudżetowaniu pozostałych do realizacji kontraktów w 2006 r., Zarząd nie wyklucza podwyższenia prognozy.