Elektrobudowa zakończyła prace na stacji energetycznej Byczyna

Strona główna/Media/Aktualności /Elektrobudowa zakończyła prace na stacji energetycznej Byczyna
Aktualności 27 Listopada 2019

Elektrobudowa oraz Polskie Sieci Elektroenergetyczne podpisały protokół odbioru etapu IX - „zakończenie zadania” inwestycji rozbudowy i modernizacji stacji Byczyna wraz z wprowadzeniem mocy linii 400 kV. Tym samym Elektrobudowa zakończyła realizację zadania inwestycyjnego o wartości ok 215 mln zł.

Elektrobudowa - jako wykonawca inwestycji - była odpowiedzialna za realizacje prac w zakresie rozbudowy stacji o rozdzielnię 400kV, modernizację rozdzielni 220 kV stacji, wprowadzenie linii 400 kV do SE Byczyna i wykonanie sprzęgnięcia dwoma autotransformatorami rozdzielni 400 kV i 220 kV. Spółka wykonała także prace związane z wymianą przewodu OPGW na liniach 220 kV w relacji Byczyna-Skawina i Byczyna-Blok 6 Elektrowni Jaworzno III oraz montażem przewodu OPGW na linii 400kV w relacji Byczyna-Tucznawa i przewodów OPGW na linii 220kV relacji Byczyna-Koksochemia. Do zadań Elektrobudowy należało również uzyskanie dla zamawiającego wszystkich pozwoleń, zezwoleń niezbędnych do wykonania przedmiotu zamówienia oraz do uzyskania pozwolenia na użytkowanie, opracowanie dokumentacji projektowej, wykonawczej i powykonawczej, obejmującej przedmiot zamówienia. Odbioru etapu IX (zakończenie zadania) dokonano 27 listopada.