Elektrobudowa w indeksie giełd regionu Trójmorza: CEEplus

Strona główna/Media/Aktualności /Elektrobudowa w indeksie giełd regionu Trójmorza: CEEplus
Aktualności 5 Września 2019

Elektrobudowa weszła w skład indeksu giełdowego CEEplus skupiającego ponad 100 najbardziej płynnych spółek notowanych na giełdach z regionu Europy Środkowo-Wschodniej: Bratysławie, Bukareszcie, Budapeszcie, Lublanie, Pradze, Warszawie oraz Zagrzebiu.

Za publikację i kalkulację indeksu odpowiada Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie. Informacje o indeksie będą podawane raz dziennie na podstawie kursów zamknięcia ze wszystkich rynków, a następnie przeliczane po kursie NBP w walutach lokalnych, euro oraz dolarze amerykańskim.  CEEplus, zgodnie z zapowiedziami GPW, w najbliższej przyszłości będzie instrumentem bazowym dla funduszu pasywnego TFI PZU (spółka z Grupy PZU - PZU „Złota Jesień” jest największym akcjonariuszem Elektrobudowy) o nazwie inPZU CEEplus, co może przyczynić się do wzrostu zainteresowania inwestorów emitentami wchodzącymi w skład indeksu.

GPW rozpoczęła publikację indeksu CEEplus 5 września. List intencyjny w sprawie publikacji indeksu podpisali 4 września podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy przedstawiciele siedmiu giełd regionu Europy Środkowo-Wschodniej.

Elektrobudowa jest notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych od 1996 roku. Spółka, obok nowopowstałego indeksu CEEplus, wchodzi w skład indeksów: WIG, WIG-Budownictwo, WIG-Poland, sWIG80, sWIG80TR, InvestorMS, RESPECT.