ELEKTROBUDOWA SA stosuje najwyższe standardy odpowiedzialnego zarządzania

Strona główna/Media/Aktualności /ELEKTROBUDOWA SA stosuje najwyższe standardy odpowiedzialnego zarządzania
Aktualności 20 Listopada 2009

ELEKTROBUDOWA SA znalazła się wśród 16 firm publicznych notowanych na Respect Index - nowym indeksie warszawskiej giełdy.

Respect Index obrazuje koniunkturę spółek najbardziej odpowiedzialnych społecznie a więc działających etycznie, promujących ochronę środowiska czy prawa człowieka. Do Indeksu weszły spółki notowane na warszawskiej GPW, które uzyskały najwyższe oceny w ramach realizowanego przez firmę Deloitte audytu aspektów nie tylko gospodarczych i środowiskowych, ale także relacji z klientami, inwestorami oraz szeroko rozumianym środowiskiem społecznym. Najwyższa klasa ratingu przyznana ELEKTROBUDOWIE SA w procedurze oceny jest wyrazem uznania dla stopnia zrównoważenia działalności gospodarczej. - Dzisiejszy dzień jest ważnym dniem w skali ostatnich kilku lat, jeśli chodzi o rozwój rynku kapitałowego i działalność GPW. Dzisiaj uroczyście inaugurujemy koncept promowania i mierzenia poprzez indeks odpowiedzialnego zarządzania w spółkach giełdowych. Nowoczesne przedsiębiorstwo to takie, które uwzględnia w swoich działaniach to jak się zachowuje wobec akcjonariuszy, partnerów biznesowych, interesariuszy, społeczności, w obrębie której funkcjonuje - powiedział Ludwik Sobolewski, Prezes Zarządu GPW podczas Seminarium, na którym ogłoszono wyniki Ratingu i RESPECT Index.
Podobne indeksy istnieją na wielu światowych giełdach. Pierwszy z najbardziej znanych powstał dziesięć lat temu na Wall Street - Dow Jones Sustainability Indexes. Inwestorzy mogą kierować się takim indeksem w swoich strategiach, wybierając spółki odpowiedzialne społecznie.